Liofilizacja

Jak przebiega proces liofilizacji?

Krok 1

Dostawa surowca 

(temperatura – 18*C)

Krok 2

Domrażanie surowca

Krok 3

Dozowanie surowca

Krok 4

Liofilizacja

(suszenie sublimacyjne)

Krok 5

Mielenie

Krok 6

Kontrola i sortowanie produktu

Czym jest liofilizacja?

LIOFILIZACJA to sprawdzony i uznany za najbardziej zachowawczy proces suszenia, polegający na sublimacji par wody z produktów z pominięciem fazy ciekłej. Prowadzi się go w niskiej temperaturze i w warunkach wysokiej próżni – eliminuje to szkodliwe oddziaływanie wysokich temperatur na strukturę i wartości odżywcze przetwarzanych surowców oraz działanie utleniającego wpływu powietrza. W rezultacie otrzymuje się produkty o bardzo niskiej zawartości wody (ok. 2%), co gwarantuje ich wyjątkową trwałość = stabilność mikrobiologiczną.

 

Zalety liofilizowanych produktów:

  • niemal całkowite zachowanie cech organoleptycznych (smak, aromat, barwa, struktura, kształt) użytych surowców
  • brak ubytków składników odżywczych wyjściowych surowców (np. witaminy)
  • porowata struktura produktów zapewnia ich szybką rehydratację i/lub rozpuszczalność

Zastosowanie naszych liofilizatów:

  • Musli śniadaniowe
  • Batony na musli
  • Zupy instant
  • Chipsy owocowe
  • Desery (kisiele, budynie, galaretki)
  • Herbaty
  • Produkty mleczne
  • Odżywki dla dzieci
  • Wyroby cukiernicze
  • Suplementy diety

Formy liofilizatów w naszej ofercie:

  • całe
  • kostka
  • plastry
  • grys
  • proszek (liofilizaty mielone)

Baton liofilizowany FRUPP

Celiko jest producentem jedynego na świecie batonu liofilizowanego FRUPP.

Jest to pyszna, owocowa przekąska – alternatywa dla wysokokalorycznych słodyczy oraz słonych przekąsek.

Baton jest dostępny w kilku wariantach smakowych.

W naszej ofercie dostępne są również