Suszenie rozpyłowe

Jak przebiega proces suszenia rozpyłowego?

Krok 1

Dostawa surowców

Krok 2

Odważanie i zasyp surowca

Krok 3

Mieszanie surowca

(ewentualna homogenizacja mieszaniny)

Krok 4

Suszenie rozpyłowe

Krok 5

Kontrola i pakowanie produktu

Czym jest suszenie rozpyłowe?

Suszenie rozpyłowe to proces polegający na przetwarzaniu surowców płynnych w substancje proszkowe, które po rozpuszczeniu w wodzie odzyskują w dużej mierze cechy surowca wyjściowego. W ten sposób unika się zagrożeń związanych z przechowywaniem ich niestabilnych wodnych roztworów, wymagających składowania w warunkach chłodniczych lub w stanie zamrożonym. Produkty proszkowe mogą być składowane w standardowych warunkach przechowywania, a ich odtworzenie ogranicza się do prostego rozpuszczenia w wodzie.

Zalety proszków owocowych i warzywnych:

  • Wysoki stopień zachowania cech organoleptycznych (smak, aromat, barwa) użytych surowców
  • Łatwa rozpuszczalność
  • Możliwość granulacji ciśnieniowej produktów (ziarna w różnych rozmiarach)

Zastosowanie proszków owocowych i warzywnych:

  • Galaretki, kisiele, budynie
  • Zupy instant
  • Napoje instant
  • Herbaty liściaste
  • Produkty mleczne (desery, jogurty, serki)
  • Wyroby cukiernicze
  • Barwniki naturalne

Formy proszków owocowych i warzywnych w naszej ofercie:

  • Proszek

W naszej ofercie dostępne są również