Jak przebiega proces liofilizacji?
Dostawa surowca
(temperatura – 18*C)
Domrażanie surowca
Dozowanie surowca
Liofilizacja
(suszenie sublimacyjne)
Mielenie
Kontrola i sortowanie produktu
Dostawa surowca
(temperatura – 18*C)
Domrażanie surowca
Dozowanie surowca
Liofilizacja
(suszenie sublimacyjne)
Mielenie
Kontrola i sortowanie produktu
LIOFILIZACJA to sprawdzony i uznany za najbardziej zachowawczy proces suszenia, polegający na sublimacji par wody z produktów z pominięciem fazy ciekłej. Prowadzi się go w niskiej temperaturze i w warunkach wysokiej próżni – eliminuje to szkodliwe oddziaływanie wysokich temperatur na strukturę i wartości odżywcze przetwarzanych surowców oraz działanie utleniającego wpływu powietrza. W rezultacie otrzymuje się produkty o bardzo niskiej zawartości wody (ok. 2%), co gwarantuje ich wyjątkową trwałość = stabilność mikrobiologiczną.
Zalety liofilizowanych produktów:
Celiko jest producentem jedynego na świecie batonu liofilizowanego FRUPP.
Jest to pyszna, owocowa przekąska – alternatywa dla wysokokalorycznych słodyczy oraz słonych przekąsek.
Baton jest dostępny w kilku wariantach smakowych.