Granulacja ciśnieniowa

Jak przebiega proces granulacji ciśnieniowej?

Krok 1

Dostawa surowca

Krok 2

Odważanie i mieszanie surowców
(opcjonalnie)

Krok 3

Granulacja ciśnieniowa

Krok 4

Przesiewanie i sortowanie produktu

Krok 5

Kontrola i pakowanie produktu

Czym jest granulacja ciśnieniowa?

Granulacja ciśnieniowa jest procesem, w którym produkty proszkowe (suszone rozpyłowo proszki owocowe i warzywne) zmieniają formę z pylistej na granulową. Proszki, pod wpływem wysokiego ciśnienia, uzyskują postać drobnych ziaren, co polepsza ich cechy technologiczne i zwiększa gamę ich zastosowań. Produkty w tej formie znajdują szerokie zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym, wszędzie tam gdzie pożądana jest forma granuli, która umożliwia między innymi pokonania problemów technologicznych jak: równomierne wymieszanie i dozowanie dodatków z pozostałymi składnikami o nieregularnych kształtach i różnej wielkości, czy też zlepianie i zbrylanie w przypadku np. zawilgoceń.

 

Zalety naszych granulatów:

  • Zachowanie wszystkich cech organoleptycznych (smak, aromat, barwa) i odżywczych proszków suszonych metodą rozpyłową
  • Łatwość w dozowaniu

Zastosowanie naszych granulatów:

  • Suplementy diet
  • Napoje instant
  • Herbaty ekspresowe
  • Wyroby cukiernicze, m.in. masy czekoladowe i nadzienia
  • Karmy dla zwierząt
  • Dodatek smakowy i funkcjonalny
  • Różne produkty spożywcze ( i nie tylko), w których konieczne jest wyeliminowanie problemów technologicznych

Formy granulatów w naszej ofercie:

  • I grupa: granule ok. 1-2,5 [mm]
  • II grupa: granule ok. 1-4 [mm]

W naszej ofercie dostępne są również