Głównym celem suszenia rozpyłowego jest przetwarzanie surowców płynnych w substancje proszkowe, które po rozpuszczeniu w wodzie odzyskują w dużej mierze cechy surowca wyjściowego. Unika się w ten sposób zagrożeń związanych z przechowywaniem ich niestabilnych wodnych roztworów, wymagających składowania w warunkach chłodniczych lub nawet, jak w przypadku soków owocowych – w stanie zamrożonym. Produkty proszkowe mogą być składowane w zwykłych warunkach przechowywania, a ich odtworzenie ogranicza się do prostego rozpuszczenia w wodzie.

Uzyskiwane tą drogą produkty są łatwo rozpuszczalne i dzięki krótkiemu czasu działania wysokiej temperatury (charakterystycznego dla tej technologii) zachowują w wysokim stopniu cechy organoleptyczne surowca, takich jak smak, barwa i aromat.

Dodatkową, bardzo ważną cechą proszków rozpyłowych, jest możliwość ich granulacji ciśnieniowej i formowania w różnych rozmiarów ziarna.

Technologia

Oferta nasza obejmuje:

  • proszki soków owocowych i warzywnych (standaryzowane na zawartość soku),
  • proszki przecierów owocowych i warzywnych (standaryzowane na zawartość przecieru),
  • naturalne substancje barwiące o standaryzowanej sile barwienia (betanina, antocyjany) np. proszek buraka.

Wszystkie wyroby mogą być dostarczane:

  • w postaci pylistej,
  • w formie ziarnistej, patrz granulacja ciśnieniowa.
Asortyment

  • galaretki, kisiele, budynie,
  • zupy instant,
  • herbaty liściaste,
  • napoje instant,
  • wyroby mleczne (desery, jogurty, serki),
  • lody, wyroby cukiernicze,
  • barwniki naturalne: np. proszek z buraka - posiadający szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym jako naturalny i stabilny barwnik.

Zastosowanie

Nasze doświadczenie w zakresie suszenia rozpyłowego pozwala nam także na świadczenie usług:

  • wytwarzanie proszków owocowych lub warzywnych z surowców dostarczonych przez klienta,
  • opracowanie i produkcję nowych wyrobów na indywidualne zamówienie stosownie do potrzeb klienta,
  • suszenie aromatów spożywczych,
  • suszenie barwników naturalnych,
  • suszenie emulsji tłuszczowych,
  • suszenie substancji konserwujących na nośniku, np. kwas mlekowy,
Usługi