Liofilizacja jest sprawdzonym i uznanym za najbardziej zachowawczy proces suszenia, polegający na sublimacji par wody z zamrożonych produktów z pominięciem fazy ciekłej. Proces prowadzi się w niskiej temperaturze oraz w warunkach wysokiej próżni – eliminuje to szkodliwe oddziaływanie wysokich temperatur na strukturę i składniki przetwarzanych surowców, a także unika się utleniającego wpływu powietrza. Technologia ta umożliwia uzyskanie produktów o bardzo niskiej zawartości wody (ok. 2%), co czyni je wyjątkowo trwałymi (stabilnymi mikrobiologicznie).

Uzyskiwane produkty odznaczają się bardzo wysokimi parametrami jakościowymi:

  • praktycznie całkowite zachowanie cech organoleptycznych (smak, aromat, barwa, struktura i kształt) użytych surowców;
  • brak ubytków składników odżywczych wyjściowych surowców (witaminy i inne substancje biologicznie czynne);
  • porowata struktura produktów zapewnia ich szybką rehydratację lub rozpuszczalność.

Celiko posiada trzy instalacje ciągłe do liofilizacji produktów spożywczych w tym jedną ciągłą i dwie okresowe, co umożliwia przetwarzanie surowców praktycznie w każdej postaci:

  • w postaci stałej np. całe lub rozdrobnione owoce i warzywa
Technologia

Oferta nasza obejmuje:

owoce i warzywa liofilizowane w formie:

  • całej
  • kostek
  • plastrów
  • grysu
  • proszku
Asortyment

Nasze produkty wykorzystuje się jako dodatek do:

  • musli śniadaniowe
  • batony typu musli
  • zupy instant
  • desery (kisiele, budynie, galaretki)
  • chipsy owocowe i warzywne
  • herbaty
  • produkty mleczne
  • odżywki dla dzieci
  • wyroby cukiernicze
  • suplementy diety.
Zastosowanie
CELIKO proponuje swoim Partnerom nie tylko sprzedaż, ale także usługę liofilizacji z powierzonego surowca. Podejmujemy się także usługi łącznie z opracowaniem nowych technologii.
Usługi