Głównym celem prowadzenia granulacji ciśnieniowej jest zmiana formy proszków produktów suszonych metodą rozpyłową z pylistej na drobne granule. Proszki te uzyskują postać drobnych ziaren, co polepsza ich cechy technologiczne i zwiększa gamę ich zastosowań. Produkty w tej formie znajdują zastosowanie najczęściej jako dodatek smakowy lub wzbogacający do herbat ekspresowych (czarnych, owocowych i funkcyjnych) oraz innych produktów (nie tylko w przemyśle spożywczym) gdzie pożądana jest właśnie forma granuli, która umożliwia między innymi pokonanie problemów technologicznych jak: równomierne wymieszanie i dozowanie dodatków z pozostałymi składnikami o nieregularnych kształtach i różnej wielkości, czy też zlepianie i zbrylanie w przypadku np. zawilgoceń. Ważne jest to, że uzyskane granulaty zachowują wszystkie cechy organoleptyczne i odżywcze proszków suszonych metodą rozpyłową, z których powstały.
Technologia

Standardowo oferujemy dwie grupy asortymentowe pod względem wielkości granuli:

  • 1 do 2,5 [mm]
  • 2 do 4 [mm]

Oferta asortymentowa obejmuje całość produktów wykonywanych na naszej linii suszenia rozpyłowego:

  • proszki soków owocowych i warzywnych (standaryzowane na zawartość soku),
  • proszki przecierów owocowych i warzywnych (standaryzowane na zawartość przecieru),
  • naturalne substancje barwiące o standaryzowanej sile barwienia (betanina, antocyjany) np. proszek buraka.
Asortyment

  • herbaty ekspresowe
  • suplementy diet
  • wyroby cukiernicze
  • półprodukt do produkcji tabletek
  • karmy dla zwierząt
  • do innych produktów spożywczych i nie tylko, gdzie konieczne jest wyeliminowanie problemów technologicznych związanych nierozłącznie z używaniem proszków suszonych rozpyłowo ze względu na:
    • zbrylanie
    • kłopot z transportem wewnętrznym
    • równomiernie wymieszanie i efekt sedymentacji
    • zawieszanie się z zbiornikach
    • higroskopijność
  • dodatek smakowy i funkcjonalny

Zastosowanie

Nasze doświadczenie w zakresie granulacji ciśnieniowej pozwala nam także na świadczenie usług granulacji z produktów (proszków suszonych metodą rozpyłową) dostarczonych przez Klienta.

Proces granulacji polega na zamykaniu proszków najczęściej pylistych w granule o określonych średnicach, najczęściej stosujemy granulację w dwóch grupach: 1 do 2,5 i 2 do 4 [mm].

Najczęściej granulowane przez nas usługowo proszki to:

  • proszki owocowe
  • aromaty w formie proszkowej
  • dodatki funkcjonalne w formie proszkowej (np. miód w proszku, preparaty dymu na nośniku, L-karnityna, spirulina, ekstrakt Gucirina Cambogia, mieszanki witaminowe

Usługi